Echtscheiding


Echtscheiding

Bij een scheiding denken we in de eerste plaats aan echtscheiding, maar het kan ook gaan om een verbroken samenwoning, of beëindiging van een geregistreerd partnerschap. Er moeten verschillende zaken geregeld worden, en er speelt naast een “zakelijke” veelal ook een emotionele component. Als er kinderen zijn worden de afspraken over omgang, kinderalimentatie, opvoeding in een Ouderschapsplan neergelegd. Zonder zo’n plan kan er geen verzoek tot echtscheiding worden ingediend.

Andere zaken die geregeld moeten worden zijn: afwikkeling van de huwelijksvoorwaarden als u die heeft, en anders de boedelscheiding, de partneralimentatie, verdeling van de pensioenen. Heeft u een koopwoning, dan vraagt de verdeling daarvan extra aandacht.

De afspraken die u over deze onderwerpen maakt komen te staan in het echtscheidingsconvenant.
Het ouderschapsplan en het echtscheidingsconvenant worden samen met een verzoek tot echtscheiding ingediend bij de rechtbank. De beschikking van de rechtbank wordt ingeschreven bij de burgerlijke stand, waarmee de echtscheiding definitief wordt. Bij samenwoning en geregistreerd partnerschap is de procedure iets anders, dat wordt in het intakegesprek uitgelegd.

Ons kantoor behandelt scheidingen (alleen) als mediation, dat heeft voor u het voordeel dat de eigen bijdrage lager is. Omdat mr Pinkster zowel advocaat als mediator is zullen wij uiteraard wel de procedure bij de rechtbank voor u afwikkelen.
Op onze mediation-website vindt u tips en meer informatie over de verschillende onderwerpen.